Skadeprogram

Datavirus har funnits länge och de kan delas in i 3 epoker.

De allra första virusen ville skapa uppmärksamhet. Någon ville visa att man var duktigt på att programmera och kunde överlista systemet. Ett väldigt känt sådant virus är Elk cloner. När datorn startades om för 50 gången presenterades en dikt.

Sedan dök det upp virus som förstörde för användaren. Datafilerna raderades eller datorn startade inte. Man märkte tydligt att datorn blivit infekterad.

De skadeprogram som finns idag är ofta gjorda för att tjäna pengar. Det finns flera olika typer:

  1. Adware – presenterar reklam. Ofarligt men irriterande.
  2. Utpressning – låser och krypterar datorn. Du får betala för att låsa upp. Detta drabbar främst stora företag.
  3. Scareware – En dialogruta (pop up fönster) visas som skrämmer upp användare. T.ex du har fått 100 virus – ladda ner detta program för att ta bort det.  Ett annat exempel är att du anklagas att du besökt sidor med illegalt innehåll. Du måste betala för att slippa att dina vänner informeras om det.
  4. Spionprogram –  De märks de inte utan finns i bakgrunden och stjäl uppgifter. Det kallas phishing. Till exempel när man gör bankärenden kan den kopiera kreditkortsuppgifter. Skadeprogrammet kan också kapa datorn för att vara del av en olaglig verksamhet. Till exempel skickar den extremt mycket mejl (spam). När tusentals datorer skickar data (mejl) till en utvald webbsida samtidigt kan ingen annan komma in på den sidan. Detta kallas för en överbelastningsattack.

Skadeprogrammen kommer in på datorn genom:

1) Ett virus infekterar ett program. När någon kopierar programmet så sprider det vidare till fler datorer.

2) Maskar sprider sig själv över nätverk. Öppna aldrig mejl eller bilagor från okända avsändare. Ibland används din egen kontaktbok som skickar vidare masken så det ser ut som om det kommer från dig. Till exempel kan du få från facebook att någon av dina vänner taggat dig i en film.  Den mest kända masken är Loveletter som spred sig över jorden på ett dygn.

3) Trojaner.  En trojan sitter fast på något annat program/app som du laddar ner.

4) Det kan räcka med att gå in på en skum hemsida för att din dator ska bli infekterad. Du luras in på sidan till exempel med gratis presentkort eller via annonser. Skadeprogrammet sprider sig via webbläsaren.