Tips för en hållbar garderob

Innan du köper ett nytt plagg – fundera gärna ett extra varv om du verkligen behöver det.

Är du en person som snabbt tröttnar på ett plagg så kan det vara smart att dela plaggets livslängd med andra genom att hyra, låna eller byta. Kolla upp om det arrangeras klädbytardagar eller om det finns ideella organisationer som hyr ut till exempel sportutrustning, där du bor. När det kommer till second hand är vi duktiga på att skänka, cirka 3,8 kilo kläder per person ger vi bort varje år. Däremot köper vi i genomsnitt bara 0,8 kilo second hand-kläder själva.

Vi behöver förändra vårt beteende kring inköp av kläder, men vi bör även titta på hur kläder används och behandlas i hemmet. Att tvätta i lägre temperaturer nämns ofta som en åtgärd för att minska klimatpåverkan men utifrån ett livscykelperspektiv ger den åtgärden inte något större utslag i Sverige tack vare vår användning av förnyelsebara energikällor.

Däremot sliter varje tvätt på plaggets sömmar och material vilket betyder att plagget kommer närmare att gå sönder. Att tvätta och torktumla plagget förkortar dess livslängd, istället bör vi vädra, vårda och laga våra kläder. Tips för dina kläder:

  • Vädra mer och tvätta mindre. Fräscha upp kläderna genom vädring istället för tvätt. Det är särskilt effektivt att vädra kläder som består av ull. Det beror på att ullen innehåller naturligt fett, så kallat lanolin, som är självrengörande och håller smutsen borta. Vädra gärna i fuktigt väder så blir plagget som nytt.
  • Tvätta fulla maskiner. I en full maskin slits dina kläder mindre. Det är också mer energieffektivt att tvätta en full maskin jämfört med två halvfulla maskiner.
  • Laga, piffa upp och sy om. Om du inte är van att sy kan du lämna in för lagning hos skräddare eller skomakare. På internet finns många tips om hur du själv kan laga kläder.
  • Bygg upp en basgarderob Det finns massor av tips på internet hur du bygger den perfekta basgarderoben. På så vis kan du matcha och mixa det du har istället för att köpa nytt lika ofta.
  • Ta bort fläckar istället för att tvätta. Att tvätta hela tröjan är onödigt om det bara handlar om en enstaka fläck. Det finns en uppsjö sidor där du kan hitta husmorsknep för olika slags fläckar. Testa!

Dosera rätt. Använd miljömärkta skölj- och tvättmedel och dosera tvättmedel rätt.

Fördjupning:

Uppgifter: