Brott på Internet

Att hacka en dator innebär att ta sig förbi säkerhetssystem för att komma åt information, få uppmärksamhet eller göra annan skada.

Phishing är när man på olika sätt ”fiskar” efter dina uppgifter på internet i brottsligt syfte.

Det kan exempelvis vara när e-post skickats till bankkunder där avsändaren uppmanas att klicka på en länk och ange sina personliga koder. Bedragarnas syfte är att få mottagaren att skicka pengar, besöka en hemsida, köpa något eller skicka person- och kontouppgifter.

Vid den här typen av brott är det vanligt att länken ser bekant ut, med skillnaden att en extra bokstav eller siffra lagts till i webbadressen. Den falska länken går till en sida som är identisk med den ursprungliga.

Man tror att man är på den rätta webbadressen, men är helt i händerna på bedragare. Då man känner igen sig känner man sig trygg och är inte observant på samma sätt som vid till exempel okända länkar.

Gromning innebär att någon tar kontakt med barn under 15 år för att längre fram begå övergrepp. Vid gromning sker oftast den första kontakten på ett chattforum eller en sida för kontaktannonser.

Förövaren (gromaren) kan både svara på inlägg och annonser från andra, eller själv skriva meddelanden och annonser. Förövaren tar kontakt för att sakta odla en relation som ska leda till en träff i sexuellt syfte.

En förövare (gromare) lämnar ofta felaktig information om sig själv för att dra till sig kontakter, såsom att utge sig för att vara en ung flicka med hästar som sin stora hobby. När första kontakten etablerats försöker förövaren göra sig själv intressant genom att lägga ut lockbeten, till exempel att han eller hon har tillgång till hästar som kan ridas gratis.

Näthat innebär olika typer av meddelanden som ger uttryck för hat, riktat mot mottagaren. Det sker oftast via e-post och sociala medier.

Begreppet näthat i sig är inget brott och även om innehållet upplevs som mycket obehagligt, måste det vara ett brott (enligt lagboken) för att vara olagligt. Brotten handlar ofta om olaga hot, ofredande, hets mot folkgrupp och förtal.

(Information kommer från polisens hemsida.)