Kläders livscykel

Produktionen har störst påverkan. Tittar man på svenskarnas kläder utifrån ett livscykelperspektiv kan 80 procent av klimatpåverkan kopplas till produktionskedjan. Att använda ett plagg dubbelt så många gånger per livscykel jämfört med genomsnittet, eliminerar 49 procent av plaggets klimatpåverkan (så länge fler användningar ersätter nyköp). En t-shirt används i snitt 30 gånger, men genom att använda den 60 gånger och avstå från att köpa en ny, så kan du sänka klimatpåverkan med nästan hälften.

Med den vetskapen måste vi se till att varje plagg får ett längre liv och faktiskt används. Det mest hållbara plagget är helt enkelt det du använder länge och det minst hållbara är det du köper, låter hänga i garderoben och sen gör dig av med.

Dina val gör skillnad. Tittar man på fiberframställningen (klädernas material) av ett genomsnittligt klädesplagg så står det för 16 procent av klimatpåverkan medan resten av produktionskedjan – garnspinning, vävning, färgning och sömnad – står för 64 procent.

Det är alltså långt mer än fibervalet som spelar roll. Bara för att något är gjort av exempelvis ekologisk bomull så behöver det inte vara miljövänligt.

Ekologiskt är en typ av märkning som endast säger något om själva odlingsprocessen, men ingenting om vilket bränsle som använts när plagget tillverkats, eller hur miljövänlig färgningen av tyget varit.

Men som konsument är du inte maktlös. Förutom att fråga i butiken hur produktionen har gått till så är det viktigaste du kan göra att förlänga livslängden på dina kläder.

Tänk på:

Det är svårt att veta hur mycket kläderna påverkar miljön utifrån vilket material de är gjorda av. Färgningen är det som  har störst miljöpåverkan i livscykeln. Att använda kläderna man äger dubbelt så länge minskar miljöpåverkan till hälften.

 

Fördjupning:

Uppgifter: