Produktion & Transport

Innan plagget är redo för transport och försäljning så återstår tillklippning, sömnad och montering av exempelvis knappar och dragkedjor. I dag produceras kläder ofta i stora volymer där varje plagg ska bli klart så snabbt som möjligt. Att sy en t-shirt tar cirka 10 minuter av effektiv sy-tid i en specialiserad fabrik.

Förutom att det ska gå snabbt ska så lite tyg som möjligt gå till spillo när delarna klipps ut. För en t-shirt, som är ett relativt enkelt plagg, beräknas cirka 15 procent av materialet gå förlorat. För en jacka, som tar 135 minuter att sy, kan man räkna med ett materialbortfall vid tillklippning på cirka 20 procent.

När plaggen är färdiga transporteras de från fabriken och hamnar oftast på ett centrallager där de packas om för att distribueras till butiker. Allting packas i stora containrar som skeppas via båt, järnväg eller lastbil. Processen är effektiviserad och standardiserad.

Därför har det här steget en procentuellt låg klimat- och vattenpåverkan eftersom så pass stora mängder transporteras samtidigt. Vilket sorts bränsle som går åt för att driva fabriken i till exempel Kina, är alltså en större fråga än att plaggen har transporterats därifrån.

Det finns jobb kvar att göra för att transporterna ska bli mer hållbara. I dagsläget används kemikalier för att hindra att textilier angrips och skadas av mögel och fukt under resan. Bättre packning och temperatur skulle till viss del kunna ersätta de här kemikalierna.

Fördjupning:

Uppgifter: