Mobilens hårdvara

 

Motsvarande hårdvara i en stationär dator finns också i en mobiltelefon och surfplatta. Skillnaden är att de oftast har en pekskärm samt att mobilen såklart går att ringa ifrån. Till skillnad mot stationära och bärbara datorer har de en annan typ av operativsystem.

En mobil är konstruerad så att allting ska ta så lite plats som möjligt. På moderkortet sitter därför något som kallas systemchip. På systemchipet sitter processorn, RAM-minnet, grafiken och kommunikationsanslutningar (Bluetooth, trådlöst nätverk och 4G ) tillsammans. Olika tillverkare har sina egna varianter på systemchip.

Det är vanligt att mäta skärmar i tum. Då mäts skärmens längd diagonalt men det säger ingenting om hur skarp bilden är. En modern telefon är 5-6 tum medan en dataskärm kan vara 17 – 24 tum. Förhållandet mellan längden och bredden kallas skärmens proportioner. Många mobiler har proportionerna 16:9.

För att veta skärpan på en skärm används begreppet upplösning. En skärm är uppbyggd av punkter. En punkt med viss färg och placering kallas pixlar och alla dessa tillsammans ger upplösningen. Den kan skrivas t. ex. som 2560×1440. Det visar hur många pixlar det är totalt lodrätt och vågrätt på skärmen.

I mobilernas och surfplattornas pekskärmar finns ett elektriskt fält som påverkas av föremål som leder ström. Därför fungerar ett finger men inte en penna.

Utrymmet i mobiler är naturligtvis begränsat på grund av storleken. För att kunna köra stora filer som till exempel filmer så komprimeras de ofta. Det innebär att de tar mindre utrymme på bekostnad av kvalitén. För att öka storleken kan man köpa till ett minneskort (SD-kort). Vanligt idag är att din information lagras i moln. Det innebär att den lagras på en hårddisk någon annanstans.

De batterier som finns i mobiler och surfplattor idag är litiumbatterier. De är tåliga mot urladdningar och har lång livsslängd. Om de laddas ett par hundra gånger kommer det märkas att de inte var lika bra som när de var nya.  För att kunna göra en mobil mindre är numera de flesta batterier inbyggda och svåra att byta själv. I iPhone X har man delat upp batteriet för att få plats.

I en mobil finns också många sensorer. De känner av mobilen position (gps). Hur den är roterad (accelerometer) .Gyroskopet gör det exempelvis möjligt för mobilen att känna av om den vrids runt sig själv utan att den lutas på något sätt. Dessa funktioner ger en bra info om mobilens läge och det underlättar till exempel styrning i spel.