Färgning

Om inte tygerna och plaggen färgades skulle vi gå runt i gråbruna kläder. Men att färga och ge kläderna specifika egenskaper som vattenavstötande och skrynkelreducerande, sliter på klimatet och miljön. Däremot har transporterna inte så stor klimatpåverkan som man skulle kunna tro.

Färgning kan ske i samtliga steg även om det är vanligast när tyget är tillverkat. Förutom färgämnen används kemikalier för att fixera färgen i tyget. På slutet kan tyget även behandlas för att få önskade egenskaper, som vattenavvisande, antiskrynkel eller mjukgörande behandling. Kemikalierna som används under färgning och behandling kan vara både miljö- och hälsofarliga.

Att färga och ge tyget de här egenskaperna står för den procentuellt största klimatpåverkan, 23 procent. Det beror på att man måste värma så pass mycket vatten och uppvärmningen kräver stora mängder energi.

I framtiden kommer förhoppningsvis stora vattenbad som måste värmas upp, att ersättas med miljövänligare metoder. Ett exempel är en metod som går ut på att blåsa in färg i tyget. Det är svårt för konsumenten att veta hur plagget är färgat trots det står för den enskilt största klimatpåverkan.

Behandlingar som ger tyget exempelvis vatten- och smutsavstötande egenskaper eller antibakteriella egenskaper ska man helst undvika eftersom behandlingarna många gånger är onödiga och kemikalieanvändningen ger en belastning på miljön.

 

Fördjupning:

Uppgifter: