När tråden är spunnen, vävs eller stickas den till tyg som kan bli till kläder. För att produktionen ska gå snabbt används stick- och vävmaskiner. En modern stickmaskin kan sticka upp till 300 kvadratmeter tyg per timme.
Stickning respektive vävning ger olika utseende och egenskaper hos det färdiga tyget som passar bra för olika typer av plagg och funktioner. Genom att sticka ett tyg får man fram en mer elastisk produkt jämfört med att väva.
Denim är exempel på ett vanligt vävt tyg, där en så kallad twill-väv-teknik används, som ger en slitstark produkt. Det är därför som denim passar bra att användas som tyg i jeans. Faktum är att jeans är en produkt som från början togs fram för att fungera som slitstarka arbetsbyxor, men som idag ses som ett självklart plagg i de flestas garderober.
Att välja material efter användningsområde och funktion är viktigt eftersom det kan göra att produkten håller längre. Ibland vill man åt egenskaper från flera olika material för att göra produkten så användbar som möjligt. Lakan består till exempel ofta av både bomull och polyester – ett materialval som gör att det torkar snabbare, skrynklar mindre och inte går sönder lika lätt.
Ett lakan av hundra procent bomull kan kännas härligt men vill man att det ska hålla länge så är en materialblandning att föredra eftersom polyester är väldigt hållfast. Det ändrar heller inte färg lika lätt. Bomull och lin är svalt och andas vilket kan vara skönt en varm sommardag.
Med kunskap om olika tygers kvalitéer och egenskaper kan du som konsument göra ett medvetet val utifrån användningsområde.
Olika material för kläder:
Bambu, lin och hampa är allihop fibrer som kommer från växter. De kallas för naturfibrer.
Polyester, elastan och akryl tillhör gruppen syntetfibrer och tillverkas av olja som förädlas i flera steg vid raffinaderier och petrokemiska industrier.
Bomull är ett av de vanligaste materialen i kläder och textilier.
Viskos tillverkas genom att molekylerna i cellulosa bryts ner och ombildas med hjälp av kemikalier.
Fördjupning:
Uppgifter: